Soltész Miklós: Az erősödő nemzetek békességben élnek

Az összetartó nemzetekre a békesség jellemző, a békétlenség háborús fenyegetést szül – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Forrás: MTI2024. 05. 04. 18:19
SOLTÉSZ Miklós
Fertõszéplak, 2023. április 28. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a fertõszéplaki katolikus templom elõtti, 95,3 millió forintból megújított Széchényi Ferenc tér átadásán 2024. április 28-án. MTI/Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az összetartó nemzetekre a békesség jellemző, a békétlenség háborús fenyegetést szül – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Veszprém vármegyei Bakonyszűcsön. 

Soltész Miklós a település múltját feldolgozó, Szülőföldünk Bakonyszűcs – Sitscher Heimatbuch című könyv bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen azt hangsúlyozta, óriási jelentősége van annak, hogy a bakonyszűcsiek közössége felvállalja az értékeit, emellett fájdalmas múltját is, azt, hogy a második világháború után pusztítást, elűzetést élt át a német kisebbség.

„A mi feladatunk az, hogy segítsük a magyarországi németeket és a többi nemzetiséget is abban, hogy az őket ért traumát fel tudják dolgozni”

– mondta a politikus. Egy-egy helytörténeti témájú könyv megjelenése, a templom és az emlékházak felújítása mind ezt a célt szolgálja – hangzott el.

 

Egyvalami jellemző minden erősödő nemzetre

– Azok a nemzetek erősödnek meg, amelyek összetartanak és békességben élnek egymás mellett, ott ahol békétlenség van, a háborús fenyegetés hatalmasodik el – mutatott rá Soltész Miklós. A könyv szerzői, Holczinger Szandra és Wágenhoffer Gergely fiatalok, fontos, hogy számukra is értéket jelent az őseik kitartása, lényeges számukra, hogy megemlékezzenek azokról, akik sokat tettek, illetve sokat szenvedtek a közösségért – hangsúlyozta.

Mint mondta, a település templomát több mint háromszáz éve építették és mivel a hit nagyon fontos szerepet játszik a nemzetiségek megmaradásában, ezért óvni kell a templomot, ezáltal a hitet és a nemzetiségeket. Soltész Miklós XVI. Benedek pápa gondolatait idézve azt emelte ki, hogy a 20. század az emberiség történetének technikailag legfejlettebb időszaka, ám egyben a legpusztítóbb évszázada is volt. 

„Nekünk az a felelősségünk és a feladatunk, hogy a háborúskodást elkerüljük, visszafordítsuk azokat a folyamatokat, melyek zajlanak szerte a világban”

– húzta alá.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Filep István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.